Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
[...] również podaż witaminy C oraz cynku dla wsparcia antyoksydacyjnego i wzmocnienia tkanek łącznych (m.in. skóry wokół nosa, czy wyściółki układu oddechowego), a także kwasów omega-3 dla działania przeciwzapalnego. Apetyt po infekcjach może wspomóc m.in. herbata z miodem, cytryną i imbirem. Schorzenia przewodu pokarmowego Czynnikiem stanowiącym [...]
[...] B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez ograniczoną dostępność żelaza sprzyja anemii, która ogranicza dostawy tlenu do pracującego mózgu. Nie dostarcza kwasów omega-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA), a także fosfatydyloseryny i fosfatydylocholiny, które uczestniczą w budowie błon komórkowych układu nerwowego. [...]
[...] Jabłka są również "naładowane" polifenolami, które pomagają w zapobieganiu zatykaniu tętnic. Ryby Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i śledź są pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze nie podnoszą bezpośrednio HDL, ale mogą pomóc obniżyć poziom trójglicerydów — rodzaj niezdrowego tłuszczu we krwi. Poprawiają zdrowie serca również na [...]
Od dobrych paru lat znacząco wzrosło zainteresowanie witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie. Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
[...] Standardowy model odżywiania zachodniego obejmuje konsumpcję dużej ilości kwasów tłuszczowych typu trans, małą ilość produktów zawierających kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i dużą ilość przetworzonej żywności. Jej pewnego rodzaju przeciwieństwem jest model odżywiania zwany śródziemnomorskim. Za sztandarowy produkt tej diety uchodzi [...]
[...] która często występuje w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Ma soczystą, półmięsistą konsystencję o łagodnym, cytrynowym smaku. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę c, witaminę a, potas i wapń. Portulaka jest doskonałym dodatkiem do sałatek, zup i gulaszu. Kalafior romanesco Kalafior romanesco to ciekawy rodzaj [...]
[...] Rice Flour? Idealne połączenie dla mączki ryżowej to dodatek wysokiej jakości białka serwatkowego. Do tego również można dodać nasiona chia, aby uzupełnić zdrowe tłuszcze omega 3 i błonnik. Podsumowanie Mączka ryżowa jest wysokiej jakości źródłem węglowodanów, które przydatne są zarówno w ciągu dnia, jak i w okresie po treningu. Również w [...]
[...] Quamtrax Choco Vegan Protein? W przypadku wegan dobrze jest dodać do diety nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), w celu zwiększenia w niej błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3: Ciekawym rozwiązaniem może być również komosa ryżowa (quinoa), którą połączyć można w posiłku z owocami i Choco Vegan Protein Z kolei dla wegan mających spore [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
[...] ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć je w zależności od naszego celu. Ciekawym połączeniem prozdrowotnym będzie dodanie: omega 3 R-ALA w celu wspomagania regulacji cukru we krwi NAC w celu wsparcia regeneracji wątroby i detoksykacji organizmu Podsumowanie Ilość toksyn w naszym organizmie [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
[...] powyższe produkty, ale jest to także jedna z najzdrowszych opcji, oczywiście zakładając, że nie zawiera dodatków takich jak cukier czy sól. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, które odgrywają rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, białka (ok. 6 g w porcji 25 g), a także miedzi, magnezu, fosforu, cynku, żelaza i witaminy E. [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
[...] odgrywać stopień przetworzenia danego rodzaju tłuszczu. Dlatego nie należy stawiać znaku równości pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów w diecie, czym innym są kwasy omega-3 pochodzące z ryb, smalec, a np. wysokoprzetworzony olej palmowy. Piśmiennictwo: Laget J. i in. Peripancreatic Adipose Tissue Remodeling and Inflammation during High [...]
[...] i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli [...]
[...] suplementacji, która niesie za sobą wsparcie w pracy umysłowej jest jeszcze raczkujące w naszym kraju. Mało osób korzysta z podstawowych preparatów, jak kwasy tłuszczowe omega 3 czy np. magnez, nie wspominając o suplementach bardziej zaawansowanych, które by znacznie poprawiły osiągane wyniki. Jednak na rynku jest dostępnych kilka ciekawych [...]
[...] co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe? Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o wyrazistym działaniu wzmacniającym organizm [...]
[...] tłuszczowych, tym wyższe możesz mieć IQ. W szczególności na uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z ryb. Zwróćcie uwagę, że już kobietom w ciąży zaleca się suplementowanie kwasów omega 3, aby ich dziecko dobrze się rozwijało. Nie tylko fizycznie. Wspomnieni naukowcy chcieli zbadać wpływ diety na inteligencję i obserwowali przez siedem lat grupę [...]